Üveg-vissz-hang

A borágazatban jellemzőek az egyszer használatos üvegpalackok. Egy friss tanulmány szerint ezek a palackok sokkal nagyobb környezeti hatással járnak, mint más csomagolóanyagok, például a PET palackok, alumínium vagy italos kartonok. Ez az üveggyártás hihetetlenül nagy energiaigényére vezethető vissza.

Ezért nagyon fontos, hogy megelőzzük az üveg hulladékba kerülését. Ugyanakkor az üveg 100%-ban újrahasználható és újrafeldolgozható anyag, ami tökéletesen alkalmas élelmiszerek csomagolására. 

A borosüvegek újrahasznosításáról szóló tanulmány szerint ha az üvegpalackokat ötször újratöltjük (amit egyébként optimális esetben akár negyvenszer is megtehetnénk), akkor a környezeti hatásuk a harmadára csökken az egyszer használatos üvegpalackokhoz képest.

De az előnyök nem csak a környezetvédelemmel kapcsolatosak. A csomagolóanyagok újrafelhasználása általános előnyöket jelent a társadalom és a gazdaság számára: megtakarítást jelent a városoknak a közterületek takarításában és a hulladékkezelésben, helyi munkahelyeket teremt, és a kiskereskedők és vendéglátóipari vállalkozások számára több előnnyel jár, mivel segíti a vásárlók hűségét és elkötelezettségét, és általában pozitívabb vásárlói élményt nyújt.

Jelenleg az európai országok nagy részében nem használják újra a borospalackokat, ezért nagyon fontos, hogy Magyarországon példaértékű módon kiépítsük ennek újrahasznosítási rendszerét. 

A Normális Élet közösség népszavazási kezdeményezést indított az üvegpalackok újrahasznosítása érdekében.