Soha le nem bomló örök vegyszerek az ivóvízben

A kanadai Brit Columbia Egyetem munkatársai olyan szűrőt fejlesztettek ki, ami eltávolítja az ivóvízből a perflouralkilokat (PFAS). Ebből jelenleg kb. 4700 félét használnak élelmiszerek csomagolásában, kozmetikai termékekben (pl. naptejben!), vécépapírban, tapadásmentes edények bevonataként – vagyis mindenki érintkezik velük a mindennapi életben.

Madjid Mohseni professzor

“Örök vegyszernek” hívják, mert soha nem bomlanak le, és a környezetben felhalmozódva, például ivóvízbe bejutva az emberi szervezetben hormonális rendellenességeket, elhízást, szív- és érrendszeri betegségeket és rákot okoznak.

A piacon már jelenleg is kaphatók olyan eszközök, amelyek kiszűrik az örök vegyszereket, de ezek nem egyformán hatásosak minden ilyen anyagnál.

Olyan, mint egy hagyományos vízszűrő, csak ezerszer jobb – nyilatkozta az eszközről kifejlesztője, Madjid Mohseni professzor.

A szűrő titka egy különleges anyag, amely csapdába ejti a PFAS-molekulákat, amelyeket ezt követően elektrokémiai és fotokémiai módszerekkel lehet ártalmatlanítani.

Kanadában már évek óta tiltott a PFAS-ok használata, de ezek az anyagok továbbra is jelen vannak például az ivóvízben.

Az általunk kifejlesztett anyag a PFAS-részecskék 99 százalékát megfogja, helyreállítható és újra felhasználható. Ez azt jelenti, hogy a PFAS eltávolítható belőle, vagyis nem eredményez még több környezeti problémát jelentő szilárd mérgező hulladékot

– mondta a szakember.

Az egyetem olyan kanadai kistelepüléseken tervezi tesztelni az új szűrőt, amelyek nem rendelkeznek víztisztító infrastruktúrával.