Meddig halogatják még?

A kormány 2020-as klíma- és természetvédelmi akcióterve a pet- és üvegpalackok, valamint az alumíniumdobozok visszaváltási rendszere kapcsán is intézkedéseket kezdeményezett..

Idén júliustól már kötelezően életbe kellett volna lépni az évekkel ezelőtt hozott szabályozásnak. Ennek még nyoma sincs.

A Normális Élet közössége ezért az országos népszavazási kezdeményezés eszközével kíván nyomást gyakorolni a döntéshozókra.

Előzmények:

A hazai italgyártók és kereskedők az italos csomagolások visszagyűjtéséhez kapcsolódó döntések támogatása érdekében egy, a kormányzattal közös munkacsoport létrehozásáról döntöttek. Kidolgoztak egy stratégiai és szabályozási elképzeléscsomagot is. A magyar kormány 2020-as klíma- és természetvédelmi akcióterve nyomán tavaly született szabályozás szerint 2023. júliusát határozták meg, amikor el kellett volna indulni a pet- és üvegpalackok, valamint az alumíniumdobozok visszaváltási rendszerének, aminél a 90 százalék feletti visszaforgatás a cél.

Az európai visszaváltási rendszerek mind az italgyártók és kereskedők szoros együttműködésével jöttek létre. A tapasztalatok szerint a termékek árára rakódó - majd visszaváltáskor teljes egészében visszafizetett - díj révén az italcsomagolások akár 90 százalék feletti arányban is visszakerülnek a zömében kereskedőknél elhelyezett gyűjtőpontokhoz.

Magyarországon évente mintegy 3,5 milliárd pet-, alumínium- és üvegpalack kerül forgalomba. Ezek 100 százalékban újrahasznosíthatók.

Az iparági szereplők által kidolgozott stratégiai koncepció a nemzetközi jó gyakorlatok és a magyar piaci adottságok figyelembevételével készült el. A tanulmánnyal a kormányzati döntéshozók munkáját támogatják annak érdekében, hogy Magyarországon Európa egyik leghatékonyabb és legkorszerűbb visszaváltási rendszere jöhessen létre az italcsomagolásoknál.

A stratégai elképzeléscsomag kidolgozásában a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség, a Magyar Sörgyártók Szövetsége, a Magyar Szeszipar Szövetség és Terméktanács, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség és az Országos Kereskedelmi Szövetség vett részt.

Jelen helyzet:

Sem a sajtó, sem a szakmai szervezetek nem kérik számon a beígért változások elmaradását. Ez a hozzáállás elfogadhatatlan a Normális Élet közösségének, ezért országos aláírásgyűjtés indult. Négy hónap alatt 200 ezer ember támogatásával tudjuk megüzenni a politikusoknak, hogy nem csak ígérgetni kell, hanem cselekedni is!