Katalán sikertörténet: reWINE

A borosüvegek újrahasznosítására irányuló projekt a reWINE nevet kapta. 2016 szeptembere és 2020 decembere között valósult meg Katalóniában. Célja az volt, hogy felderítse az újrahasználható csomagolási rendszerek lehetőségeit a borágazatban, és bebizonyítsa, hogy technikailag, környezetileg és gazdaságilag is megvalósítható ez az út.

A kezdeményezés hatására több mint 21,756 tonna hulladékot sikerült kiváltani azzal, hogy újrahasznosították a borospalackokat.

Az újratölthető palackok kulcsfontosságú eleme a visszaváltás rendszere. Minden borászat saját módszerekkel segítette a reWINE palackok visszaváltását. Kitaláltak három különböző ösztönzőt:

  • anyagi juttatást,
  • letéti rendszert
  • kuponokat.

Például néhány Veritas és Ametller Origen bolt 0,10 eurót fizetett az üres reWINE palackok visszaváltásáért. A Caprabo üzletek kuponokkal jutalmazták a vásárlókat a visszaváltott reWINE palackok után, és továbbá üveggyűjtő pontokat is kialakítottak.

Az újratöltési rendszer zökkenőmentes működése kulcsfontosságú, és emellett fontos szerepet játszik az egységes címkék és a fogyasztói tudatosság. A reWINE címkékkel ellátott palackok segítik az azonosítást és újrafelhasználást. Emellett kampányok segítették a projekt népszerűsítését, ami 19-féle palackot és 31 bormárkát érintett.

A kezdeményezés egyértelmű sikertörténet, amely lelkesítő, és lényegében bebizonyítja, hogy a katalán borágazatban a fenntartható megoldásokkal hihetetlen eredményeket képesek elérni.