Új fejlesztési irány: Önterjedő vakcinák

A National Geographic szerint tudósok csoportjai un. „önterjedő vakcinákat” fejlesztenek, amelyek képesek átterjedni oltottról beoltatlanra. Vagyis lényegében "átfertőzi" a csoportot - legyen szó emberekről vagy állatokról.

„Az ötlet az, hogy ahelyett, hogy az oltóanyag egyetlen ember szervezetében maradna, maga a vakcina fertőzőképes lenne. A beoltott észrevétlenül továbbadhatja a vakcinát a környezetében lévő embereknek, ugyanúgy, mint egy betegséget” – írja a Newsbreak.

A jelentés szerint a tudósok jelenleg ilyen „fertőző vakcinákat” fejlesztenek az ebola, a szarvasmarha-tuberkulózis és a Lassa-láz, a patkányok által terjesztett vírusos betegség ellen. De lényegében bármilyen fertőző betegség esetén működhet.

A vakcinák citomegalovírust (CMV) használnak, amely a herpeszek családjába tartozik. A Mayo Clinic szerint, ha a szervezet egyszer megfertőződött a vírussal, egy életen át felismeri a vírust.

Idézet a National Geographic cikkéből:

"Képzeljen el egy olyan gyógymódot, amely éppoly ragályos, mint a betegség, amely ellen küzd – egy vakcinát, amely a gazdaszervezetben replikálódhat, és átterjedhet a közelben lévőkre. Így gyorsan és egyszerűen megvédheti az egész populációt a mikrobiális támadásoktól. Ez a célja több olyan csapatnak szerte a világon, amelyek újjáélesztik az önterjedő vakcinák kifejlesztésére irányuló vitatott kutatásokat.

A kutatók jelenleg önterjedő vakcinákat fejlesztenek az ebola, a szarvasmarha-tuberkulózis és a Lassa-láz ellen, amely patkányok által terjesztett vírusos betegség, amely Nyugat-Afrika egyes részein évente több mint 300 000 fertőzést okoz. A megközelítést ki lehetne terjeszteni más zoonózisos betegségekre is, beleértve a veszettséget, a nyugat-nílusi vírust, a Lyme-kórt és a pestist.

Az önterjedő vakcinák hívei szerint forradalmasíthatják a közegészségügyet azáltal, hogy megzavarják a fertőző betegségek terjedését az állatok között, még mielőtt a zoonózis továbbterjedhetne, ami potenciálisan megelőzheti a következő járványt."

Vannak ellenvélemények is. Azzal érvelnek, hogy az ezekben az oltóanyagokban használt vírusok maguk is mutálódhatnak és olyan láncreakciót indíthatnak el, ami pusztító hatású lehet az egész ökoszisztémára.

„Ha egyszer kihelyezünk valamit a természetbe, nem tudhatod, mi történik vele, és hová fog eljutni” – mondja Jonas Sandbrink, az Oxfordi Egyetem Future of Humanity Intézetének biológiai biztonsággal foglalkozó kutatója. 

Eddig még senki nem végzett olyan terepi vagy laboratóriumi vizsgálatokat, amelyek értékelték volna az önterjedési mechanizmuson keresztül beadott vakcinák hatását és biztonságosságát. 

Az első és egyetlen önterjedő vakcina tereppróba

1999-ben José Manuel Sánchez-Vizcaíno állatorvos egy kutatócsoportot vezetett a Spanyolország keleti partjainál fekvő Isla del Aire-re, hogy teszteljenek egy önterjedő vakcinát két vírusos betegség: nyúlvérzéses betegség és myxomatosis ellen. Az eredményeket biztatónak látták.

Létrehozhatók-e önterjedő Covid-19 vakcinák?

A National Geographic jelentése konkrétan nem tesz említést önterjedő COVID-19 vakcina kísérletéről. Ennek ellenére a technika biztonsággal kapcsolatos kérdéseket vet fel. Ha egy önterjedő vakcina problémákat okoz a beoltott emberekben, akkor potenciálisan ugyanolyan agresszíven terjesztheti ezeket a problémákat, mint egy tényleges betegség.

Bár a tudósok jelenleg elsősorban az állatbetegségek kiküszöbölésére koncentrálnak, az is lehetséges, hogy egy állatoknak szánt önterjedő vakcina az emberhez ugorhat, és ismeretlen hatásokat okoz.

Nem tudhatjuk, hogy az önterjedő vakcinákat mikortól kívánják bevetni. De az biztos, hogy sokféle etikai kérdést vet fel. Különösen az emberi populációkban alkalmazott fertőző vakcinák esetében. Ennek ellenére a technológia tanulmányozása és fejlesztése folyamatban van.


A bankárok gondoskodnak arról, hogy adósságban maradjunk. A gyógyszergyártók arról, hogy betegek legyünk. A fegyvergyártók tesznek róla, hogy legyenek háborúk. A média biztosítja, hogy ne tudhassuk meg az igazságot. A politikusok pedig ezt az egészet letolják a torkunkon.

Ebbe kell beavatkozni! 

Április 3-án Te dönthetsz: a hazug politikusoknak hiszel, vagy a NÉP-nek - a hozzád hasonló normális embereknek.