Olaszország pontozná az állampolgárait - Már tesztüzemmódra kapcsoltak

Olaszország lehet az első olyan uniós tagállam, ahol az embereket magatartásuk függvényében jutalmazhatja a társadalom. A jutalmazás módját egyfajta pontrendszer döntené el, éppúgy, mint Kínában.

Társadalmi pontrendszer (social credit) bevezetésén dolgozik Olaszország hetedik legnagyobb városa, Bologna. Olyan alkalmazást fejlesztenek, ami pontokkal jutalmazná azokat, akik a kívánatos viselkedést tanúsítják. Ezek a viselkedésformák egybeesnek az általános közerkölcsi normákkal:

pontokat szerezhetnek például a közlekedési rendszabályok betartásával, az optimális energiafogyasztással vagy a szelektív hulladékgyűjtéssel.

Az applikáció neve „Smart Citizen Wallet”. A projekt bemutatójára március végén került sor Bolognában. Az applikációt élesben ez év őszén kezdhetik el használni. A helyi lap, a Corriere di Bologna az alkalmazást a bevásárlóközpontokból jól ismert pontgyűjtő füzetekhez hasonlítja.  

Az ellenzők szerint az állampolgárok jogait és szabadságát is sérthetik ezáltal, nem beszélve arról a diszkriminációról, amelyet a rendszer puszta működtetése megvalósít.

Kínai minta átvétele?

Hasonló módszerekkel követik a polgárság viselkedését Kínában már 2014 óta. Aki „jól” viselkedik könnyebben kaphat például hitelt vagy vízumot. Aki azonban „rossz benyomást kelt” az alkalmazás szerint, növekedett adóterhekre és utazási korlátozásokra számíthat.

Kínában a megfigyelés egyszerre történik a városokba telepített kamerarendszeren és az okostelefonokból nyert adatokon keresztül.

Kínában a társadalmi pontrendszer egyfajta „láthatatlan vörös vonalat” húzott a társadalomban: nem lehet ugyanis pontosan tudni, hogy mi számít „társadalmilag kívánatosnak”, továbbá szintén bizonytalan, hogy egyes, társadalmilag mégiscsak kívánatosnak minősülő magatartásformának milyen negatív oldala van. Forrás